boeken Menu

Boswachterij Zwolse bos

Geplaatst: 14-01-2024

Staatsbosbeheer houdt ons middels een jaarlijkse nieuwsbrief op de hoogte van het bos- en natuurbeheer van ondere het Zwolse bos. Tevens houden zij zich bezig met natuurherstel en het opwaarderen van de recreatieve voorzieningen. Hieronder een greep uit de nieuwsbrief met betrekking tot onze achtertuin, het Zwolse bos:

Honden aan de lijn tijdens het broedseizoen:
Tussen 15 maart en 15 juli mogen de honden niet meer los lopen op de heide. Op deze manier krijgen de vogels meer rust om de jongen groot te brengen. Bovendien hebben reptielen en insecten meer kans. Verder wordt komend jaar het losloopgebied verder verkleind (zie onderstaande afbeelding). 

De trap naar de Tonnenberg
Op het heideterrein zijn de houten bielzen naar de Tonnenberg verwijderd. Deze is verwijderd omdat het zand waar houten bielzen op rustten is weggespoeld. Dit betekent da de wandelroute nu is verlegd en het uitkijkpunt vanaf één alleen nog te bereiken is. Handig om te weten bij een volgende wandeling!

Opschonen van het wegen en paden in het bos en op de heide:
Afgelopen jaar is Staatsbosbeheer druk geweest met het vrijmaken van wegen en paden. Hier groeien vaak jonge bomen en struiken waardoor paden soms onbegaanbaar worden. Komend jaar zullen zij weer hun handen uit de mouwen steken om de paden begaanbaar te houden. Heel erg fijn.

Recreatieve voorzieningen:
Op verschillende plekken in het bos zijn deze voorzieningen verbeterd, denk bijvoorbeeld aan een nieuw uitzichtpunt, nieuwe bankjes en een nieuwe wandelroute. 

Houtoogst:
In het najaar van 2023 zijn de boswerkzaamheden begonnen en zullen deze worden voortgezet tot medio maart.  De oranje stippen op de bomen geven aan dat deze volgend jaar geoogst zullen worden. Via hun boswachtersblog worden we op de hoogte gehouden.

Heidehaantje:
Het is u vast niet ontgaan, maar de afgelopen twee jaar was de heide achter onze camping helaas minder paars in de zomermaanden. Dit komt door het heidehaantje, een kleine kever die de heide als voedselbron heeft. Staatsbosbeheer probeert de heide weer vitaal te krijgen door enkele banen in de heide te maaien en enkele paden tussen de heide dicht te leggen. 

Wilt u meer weten? Download dan de nieuwsbrief hier of kijk op de website van het Staatsbosbeheer.

 

  • Rood: altijd al honden aan de lijn
  • Oranje: wordt honden aan de lijn
  • Groen: blijft honden losloopgebied

Deze foto's zijn geplaatst met toestemming van Staatsbosbeheer.

Nieuws overzicht

Ook uw eigen plekje op onze camping?

Wij hebben mooie jaarplaatsen te huur en chalets te koop

Vakantie wanneer u wilt op uw seizoen- of jaarplaats
Direct grenzend aan het Zwolse bos met vele prachtige wandel- en fietsroutes.
Kom lekker genieten!

  Bekijk hier de plattegrond